چندی پیش نهایتا مانیتورهای رنج ۲۰۰۰ دلاری ASUS PG27UQ و Acer X27 به طور رسمی رونمایی شده تا نخستین مانیتورهای مجهز به G.Sync 2، دقت 4K و HDR راهی بازار شوند. اما در این میان برخی از متخصصان متوجه یک مسئله عجیب و جالب شده اند که نه ربطی به تولید کنندگان دارد و نه پای انویدیا وسط است. داستان از چه قرار است؟
این مانیتورها امکان اجرای رزولوشن 4K در فرکانس ۱۴۴ هرتز را داراست؛ اما با کمی دقت و استفاده از ادوات فنی، متوجه شده ایم که هنگام نمایش تصاویر 4K در این فرکانس، کیفیت نهایی تصویر کاهش پیدا می کند! علت این مشکل کجاست؟ درگاه DisplayPort 1.4 دارای پهنای باند بسیار بالای ۲۶ گیگابیت در ثانیه است که این پهنای باند نهایتا برای دقت 4K در ۱۲۰ هرتز کافی است. تولید کنندگان برای آنکه امکان رسیدن به فرکانس ۱۴۴ هرتز را پیدا کنند، به ناچار از تکنیک رنگ تلویزیون های نسبتا قدیمی تر با نام YCbCr استفاده می کنند.
در این تکنیک، رنگ های خاکستری (سفید و سیاه) با دقت ۲۱۶۰×۳۸۴۰ پیکسل اجرا می شوند؛ تا به اینجای کار مشکلی دیده نمی شود؛ اما در وضعیت رنگی اطلاعات در ساختار ۱۹۲۰×۲۱۶۰ مشاهده می شوند. این روش با نمونه برداری ۲:۲:۴ مطابقت دارد، روشی که در فیلم های سینمایی و تلویزیون مورد استفاده قرار می گیرد. در تصاویری که در متن درج شده است، می تواند تفاوت این تکنیک را مشاهده نمائید.
درگاه HDMI 2.1 به تازگی معرفی شده است و تولید کنندگان مانیتور از درگاه DisplayPort 1.4 به ناچار استفاده می کنند که البته بهترین مسیر برای این منظور است. از آنجایی که تفاوت چندانی بین فرکانس های ۱۲۰ هرتز و ۱۴۴ هرتز وجود ندارد، بهتر است تا با حفظ خاصیت های رنگ آمیزی، از همان فرکانس ۱۲۰ هرتز استفاده نمائید. بدین ترتیب رنگ های RGB در 4K و فرکانس ۱۲۰ هرتز بدون مشکل رندر می شوند.