راهنمای ماوس فرق بین DPI یا CPI؟ کدام پارامتر نشان دهنده سرعت واقعی «ماوس» بوده و تفاوت آنها چیست؟
در هنگام خرید یک «ماوس» چه گیمینگ و چه برای کاربردهای روزانه، اصطلاحات و مؤلفه های فنی و غیر فنی بسیاری را پیش روی خود خواهیم دید. از جمله مهمترین آنها میتوان به DPI و CPI اشاره کرد. در این مطلب ضمن تشریح ساده این دو مؤلفه فنی، به تفاوت و اهمیت آنها در حین انتخاب یک ماوس پرداخته و شما را در یک انتخاب مناسب یاری خواهیم کرد. با شهر سخت افزار همراه باشید.
با توجه به افزایش ارزش ارزهای خارجی در برابر ریال ایران، خرید یک قطعه جدید این روزها به کاری دشوار برای همه ما مبدل شده است. در نتیجه بهتر است که در هنگام خرید نهایت دقت را به خرج دهیم. در حین خرید یک ماوس، خصوصاً ماوسهای مخصوص بازی، با مؤلفه و پارامترهای فنی متفاوتی روبرو میشویم؛ از نوع سنسور گرفته تا حداکثر شتاب، میزان DPI و CPI، و حتی سازگار با LED RGB و…
در این مطلب به سراغ تشریح دو نمونه از مهمترین ویژگیهای مطرح در دنیای ماوسها خواهیم رفت. DPI و CPI به همراه تشریح تفاوتهای آنها. در هنگام خرید یک ماوس کدام گزینه مهمتر است؟ DPI یا CPI؟ برای این منظور در ابتدا به تشریح این دو مورد خواهیم پرداخت.
DPI چیست؟
واژه کوتاه DPI اختصاری از Dots Per Inch است. همانطور که از معنی آن نیز پیداست، DPI به مفهوم تعداد نقطه در یک اینچ است. احتمالاً بارها با واژه DPI در بخشهای دیگر نیز برخورد داشتهاید. DPI در بخش عکس، چاپ، پرینت و مواردی از این دست نیز استفاده فراوانی دارد. در واقع میتوان گفت که کیفیت چاپ و یک تصویر، وابسته به پارامتر DPI است که تعداد پیکسلهای آن در هر اینچ را نشان میدهد. با افزایش نرخ DPI، نقاطی متراکمتر را شاهد هستیم.
در صنعت تصویر، نمایشگر، مانیتور و حتی تلویزیونها، این پارامتر با نام PPI شناخته میشود. PPI یا Pixels Per Inch نیز به شدت تراکم پیکسلها در یک صفحه نمایش اشاره دارد. شایان ذکر است که با وجود شباهت PPI و DPI، در نهایت باید بگوییم که با مؤلفه های فنی متفاوتی روبرو هستیم. احتمالاً تا به اینجای کار متوجه شدهاید که DPI عنصر چندان مناسبی به منظور محاسبه عملکرد یک ماوس نیست؛ پس علت استفاده از آن چیست؟
منظور از DPI در ماوسها، تعداد پیکسلهایی است که پس از حرکت، در هر اینچ شناسایی میکند. هر چه حساسیت سنسور در شناسایی تعداد نقاط بالاتر باشد، نشانگر ماوس با سرعت بالاتری با یک حرکت ماوس جا به جا میشود. به زبان سادهتر، DPI بالاتر به معنی حرکت دادن کمتر ماوس به منظور جا به جایی نشانگر است. برای کاربردهای خانگی و روزمره، ۴۰۰~800DPI هم کافی به نظر میرسد. با این وجود زمانی که پای اجرای بازی به میان میآید، پیشنهاد میشود که از ماوسهایی با حداقل 1600DPI استفاده کنید.
با این وجود با توجه به سلیقه و نظر گیمرها، برخی از آنها DPI کمتر و در نتیجه سرعت پایینتر ماوس را ترجیح میدهند. برای این منظور سازندگان ماوس از یک کلید اختصاصی به منظور سوئیچ در حساسیت سنسور استفاده میکنند. این کلید میتواند میزان DPI شناسایی شده توسط سنسور را تغییر داده و سرعت مناسب را برای کاربران ارائه دهد. شایان ذکر است که انجام این پروسه در برنامههای نرم افزاری اختصاصی سازندگان ماوس نیز جای گرفته است.
با حرکت دادن ماوس، سنسور تعداد نقاط موجود در هر اینچ را شناسایی کرده و بسته به حساسیت سنسور، سرعت حرکت نشانگر ماوس بر روی صفحه نیز تغییر میکند. هر چه این حساسیت بالاتر باشد، سرعت ماوس نیز افزایش پیدا میکند. در حال حاضر بسیاری از کمپانیهای سازنده ماوس، از مؤلفه DPI به منظور نمایش میزان حساسیت سنسور و دقت ماوسهای تولیدی خود استفاده میکنند.
CPI چیست؟
خود را برای پیچیدگی بیشتر آماده کنید! CPI مخفف Counts Per Inch به معنی، شمارشها در هر اینچ است. CPI لزوماً به میزان حساسیت یک ماوس اشاره دارد. هر چه میزان CPI یک ماوس بالاتر باشد، واکنش آن به حرکات دست شما نیز بیشتر خواهد بود. برای ساده سازی بیشتر، به شما یادآوری میکنیم که CPI سنسورهای درون ماوس، به سنسور CMOS شباهت دارند.
CPI به اعلام تعداد پیکسلهایی میپردازد که در یک اینچ، روی سطح سنسور ماوس جای میگیرند. به عنوان مثال تصور کنید که محدود حساسیت CPI یک ماوس بین ۱۰۰~۱۲۰۰۰ است؛ در نتیجه باید بگوییم که این ماوس میتواند بین ۱۰۰ تا ۱۲۰۰۰ گام را به ازای هر اینچ بردارد. به طبع با افزایش عدد CPI، سرعت نشانگر ماوس افزایش یافته و نیازمند حرکت کمتر ماوس به منظور تغییر مکان نشانگر هستید.
اما با کاهش نرخ CPI، شاهد کاهش سرعت نشانگر ماوس هستیم. در بخش پیشین، به کلید DPI با هدف تغییر سرعت ماوس اشاره کردیم؛ جالب است بدانید که در بسیاری از موارد، این کلید همان کلید تغییر CPI است که سازندگان ماوس آن را به عنوان DPI معرفی میکنند. همچنین برخی از تولید کنندگان ماوس، از جمله Logitech، بخش CPI را DPI نامیده و حتی به آن «رزولوشن» نیز می گویند.
دو مؤلفه CPI و DPI به دلیل شباهت عملکرد و نامگذاری، تا حدودی باعث پیچیدگی شده و این پیچیدگی زمانی بیشتر میشود که شرکتها هم به آن دامن زده و در برخی موارد CPI را به آن عنوان DPI یا حتی رزولوشن معرفی میکنند. هنگامی که شرکتهای سازنده ماوس در برخی موارد پیکسلهای سنسور را به چندین بخش تقسیم کرده و عدد بزرگتری را در مشخصات ماوس قرار میدهند، این پیچیدگی بیشتر شده و حتی میتوان گفت که شاهد یک بازاریابی سیاه از سوی برخی سازندگان هستیم.
CPI به تنهایی نمیتواند بیانگر حساسیت و کیفیت سنسور و عملکرد یک ماوس باشد؛ توجه داشته باشید که بسیاری از بازیها امکان تغییر حساسیت ماوس را به شما خواهند داد. با این وجود بد نیست بدانید که در شرایطی که DPI ماوس شما پایین باشد، افزایش حساسیت در بازی کمکی به بالا بردن سرعت ماوس نکرده و شاهد تداخل و مشکلاتی خواهیم بود. برای همین منظور است که به شما توصیه میشود از ماوسهای مخصوص بازی با DPI بالا استفاده کنید.
علت استفاده از DPI به جای CPI توسط سازندگان چیست؟
دو پاسخ برای این پرسش وجود دارد. نخست پاسخ ساده به این پرسش؛ واژه DPI یک مؤلفه فنی جا افتاده در اذهان بوده و کاربران آشنایی بیشتری با DPI دارند. و اما پاسخ پیچیده؛ مادامی که ما در مورد هر دو اصطلاح DPI و CPI صحبت میکنیم، به دو عبارت صحیح اشاره کرده و در واقع هر دو مؤلفه برای اندازه گیری سرعت ماوس صحیح هستند. با این وجود یکی از آنها حساسیت را از منظر صفحه نمایش و دیگری از منظر حساسیت خود سنسور نمایش میدهد.
در نهایت برای کاربران، DPI واژهای ملموستر است، چرا که در حین حرکت مکان نمای ماوس، ما در صفحه نمایش آن را دیده و دنبال میکنیم. با این وجود زمانی که از سنسور ماوس صحبت میکنیم، CPI عامل تخصصی و بهتر در تشریح حساسیت آن است. در نهایت می دانیم که امروزه سازندگان ماوس عمدتاً از واژه DPI به منظور نمایش حساسیت سنسورها استفاده کرده و دلایل آن را توضیح دادیم. با این وجود DPI و CPI در هر دو اشاره به یک مورد، از دیدگاههای متفاوت دارند. حالا می دانیم که DPI و CPI هر دو به میزان حساسیت ماوس اشاره دارند.