شبکه های اجتماعی حالا عضو جدایی ناپذیر زندگی ما شده اند. فرقی نمی کند مادربزرگ ۶۰ ساله باشید یا نوجوان ۱۴ ساله، بهرحال در یکی دو شبکه اجتماعی عضو هستید و فعالیت می کنید. اما این شبکه های اجتماعی تا چه اندازه مفید و تا چه حد مضرند؟ اگر بخواهید یک شبکه را به عنوان بدترین شبکه اجتماعی انتخاب کنید، انتخابتان چیست؟
به تازگی انجمن سلطنتی بهداشت عمومی بریتانیا تحقیقاتی انجام داده است که نشان میدهد ۹۱٪ جوانان ۲۴-۱۶ ساله در بریتانیا در شبکههای اجتماعی به طور فعال عضو هستند. این میزان در گروه سنی ۲۵-۳۴ حدود ۸۹٪، در میان گروه سنی ۳۵-۴۴ حدود ۷۰٪، در میان گروه سنی ۴۵ تا ۵۴ حدود ۶۶٪، در میان گروه سنی ۵۵-۶۴ حدود ۵۱٪ و در افراد ۶۵ سال به بالا حدود ۲۳٪ است. از این اعداد کاملاً مشخص است که اهمیت استفاده از این شبکهها در گروه سنی اول یعنی ۱۶-۲۴ سال بیشتر از سایر گروههاست چرا که انسان در این زمان بخش مهمی از رشد روانی، عاطفی و اجتماعی خود را میگذارند و اثرات شبکههای اجتماعی بر سلامت روان افراد عمیقتر است. نوجوانان به دلیل مواجه با تغییرات روانی، جسمانی و هورمونی در معرض آسیبهای متعددی هستند. البته که این آسیب ها حتی پیش از دنیای اینترنت هم وجود داشت، اما نمی توان کتمان کرد که اینترنت و شبکه های اجتماعی میزان آسیب ها را بیش از گذشته کرده است.
طبق تحقیق انجمن سلطنتی بهداشت عمومی بریتانیا و به نقل از یورونیوز، در پژوهش مورد نظر وضعیت ۵ شبکه اجتماعی یوتیوب، توئیتر، فیسبوک، اسنپچت و اینستاگرام بر وضعیت سلامت روان افراد مورد بررسی قرار گرفته است. برای این مطالعه ۱۴ شاخص موثر بر سلامت روان افراد شامل آگاهی، دسترسی، حمایت عاطفی، خود بیانگری، هویت فردی، ارتباطات اجتماعی، ارتباطات در دنیای واقعی، خشم، افسردگی، تنهایی، خواب، تصویر فرد از بدن خود، قلدری از سوی دیگر کاربران و ترس از دست دادن ارتباط اینترنتی ارزیابی شده است.
جدای از نکات منفی، این تحقیق به نکات مثبت استفاده از شبکههای اجتماعی نیز پرداخته است. در نگاه مثبت، شبکههای اجتماعی سبب افزایش آگاهی در مورد مسائل آموزشی و بهداشتی در میان نوجوانان و جوانان شدهاند. علاوه بر این کاربران شبکههای اجتماعی در زمان سختیها و مشکلات از حمایت عاطفی دوستان مجازی خود سود بردهاند.
به نظر شما مخرب ترین شبکه اجتماعی کدام است؟ به صورت کلی عقیده دارید که کفه ترازو در کدام سمت سنگین تر است؛ اثرات مخرب شبکه های اجتماعی یا اثرات مفید؟