انتخاب بهترین مانیتورهای گیمینگ در اقیانوسی مملو از مدلها، سایزها و کاربریهای مختلف، کار دشواری است، مخصوصا زمانی که بسیاری از کلمات این حوزه را نمیشناسید و فروشندگان مدام درگیر مشخصات فنیتان میکنند که واقعا نمیدانید چه اهمیتی میتوانند داشته باشند. نرخ فریم آداپتیو؟ آیپیاس؟ اُلِد؟ این کلمهها چه معنایی دارند؟ اجازه دهید ما در این باره توضیح دهیم. در ادامه با همه چیز درباره مانیتورهای گیمینگ با گیمنیوز همراه باشید.
چه برای بازی کردن یک شوترِ قابل استریم بر روی توئیچ نیاز به یک مانیتور با سرعت پاسخدهی بالا داشته باشید و چه برای انجام ادیت عکس و فیلم در کنار بازی کردنتان یک نمایشگر با رنگهای دقیق و شفافیت بالا نیاز داشته باشید، ما در این مطلب به شما میفهمانیم که باید به دنبال چه چیزهایی باشید و چه مشخصاتی را در نظر بگیرید.
اندازه و وضوح تصویر
یکی از اولین چیزهایی که هنگام خرید یک نمایشگر باید به آن توجه کنید، اندازه و نیز وضوح تصویر است. 1080p, 1440p و 4K امروزه محبوبترین وضوح تصویرها برای نمایشگرها هستند.
1080p یا فول اچ دی
وضوح تصویر ۱۹۲۰×۱۰۸۰ با اختلاف پراستفادهترین وضوح تصویر برای مانیتورهای گیمینگ است. همانطور که از اسمش پیداست، این وضوح تصویر برابر است با مجموع ۱۹۲۰ پیکسل ضرب شده در ۱۰۸۰. مجموعا در یک نمایشگر با چنین وضوح تصویری، ۲ میلیون و ۷۳ هزار و ۶۰۰ پیکسل وجود دارد.
با اینکه این وضوح تصویر بسیار پرطرفدار و پرکاربرد است، حالا برای مدت بسیار زیادی است که از آن استفاده میشود و بالاخره سنی از آن گذشته. در نتیجه، برای پنلهای کوچکتر مناسبتر است چرا که در این صفحات، تعداد کمتر پیکسل در مقابل تراکم بیشتر، اجازه نمیدهد که بیننده افت کیفیتی را مشاهده کند.
اینجا منظور نمایشگرهای ۲۳ اینچی و کوچکتر است.
1440p
۲۵۶۰×۱۴۴۰ پیکسل، یا «کیو اچ دی» برای بسیاری از پیسی گیمرها با سیستمهای نسبتا قوی یک موهبت است. با مجموع ۳ میلیون و ۶۸۶ هزار و ۴۰۰ پیکسل، این نمایشگرها نسبت به نمایشگرهای فول اچ دی ۷۷ درصد پیکسل بیشتر ارائه میدهند. با این حال، هنوز نسبت به نمایشگرها با وضوح تصویر 4K کمبودهای گرافیکی در تصویر مشهود است.
کارتهای گرافیک خوب مثل GTX 1070 انویدیا یا RX Vega 56 ایامدی را میتوان با نمایشگرهایی با این وضوح تصویر هماهنگ کرد و نتیجهی رضایتبخشی را گرفت.
بهترین تصویر را این نمایشگرها با اندازهی ۲۴ تا ۳۰ اینچ در این وضوح تصویر به دست میدهند.
4K
وقتی صحبت از مانیورهای گیمینگ میشود، 4K معادل وضوح تصویر ۳۸۴۰×۲۱۶۰ پیکسل است که «الترا اچ دی» هم خوانده میشود و در مجموع ۸ میلیون و ۲۹۴ هزار و ۴۰۰ پیکسل دارد. این یعنی چهار برابر ۱۰۸۰! در نتیجه چنین وضوح تصویری میتواند برای کارتهای گرافیک دردسر ساز باشد.
با اینکه تصویر بسیار واضح و شارپ این نمایشگرها چشمان شما را در هر لحظه نوازش میکند، ممکن است در بسیاری از مواقع حجم پردازش گرافیکی به اندازهی کافی نباشد و پرش در تصویر یا پارگی در آن را مشاهده کنید که تجربهی بسیار دردناکی است.
به همین خاطر است که در مواجهه با وضوح تصویر 4K معمولا پیشنهاد میشود که تنها کاربرانی که کارتهای گرافیک فوقالعاده قدرتمندی همچون GTX 1080 Ti در اختیار دارند به سراغ این نمایشگرها بروند. یا کاربرانی که دو تا کارت گرافیک خیلی قدرتمند را همزمان به کار میگیرند. مثلا دو تا GTX 1080 یا RX Vega 64 ایامدی.
نمایشگرهای خیلی عریض
تمام نمایشگرهایی که پیشتر از آنها یاد کردیم، نمایشگرها با نسبت تصویر معمولی بودند. محبوبترین نسبت تصویر عریض هم همانطور که احتمالا میدانید ۱۶ به ۹ است. اما در سالهای اخیر، علیرعم این محبوبیت، نمایشگرهایی با نسبت تصویری ۲۱ به ۹ مورد توجه زیادی قرار گرفتهاند.
این نمایشگرها در بازیهایی مثل بتلفیلد V این امکان را به شما میدهند که با در اختیار داشتن یک میدان دید وسیعتر، دشمنان را سریعتر رصد کنید و از پای درآورید. با این حال، همهی بازیها از این ویژگی بهرهمند نیستند و تصویر خیلی عریض این مانیتورها ممکن است در بسیاری از بازیها بلااستفاده بماند. حتا بازیهای قدیمیتر احتمالا در گوشههای تصویر ستونهای سیاهرنگ بنا میکنند. برخی بازیها مثل Overwatch بالا و پایین تصویر را کراپ میکنند که اگر در حالت تمامصفحه بازی کنید دید شما را اشغال خواهد کرد.
نمایشگرهای خیلی عریض در وضوح تصویرهای متفاوتی ارائه میشوند. محبوبترین آنها ۲۵۶۰×۱۰۸۰ و ۳۴۴۰×۱۴۴۰ هستند. و قویترین آنها ۳۸۴۰×۱۶۰۰ است که البته به اندازهی 4K وضوح تصویر ندارد اما از دو مورد ابتدایی تصویر بسیار بهتری را ارائه میدهد. به همین خاطر باید در نظر داشته باشید که برای بهرهگیری از این نمایشگر، بهتر است حداقل یک کارت گرافیک GTX 1080 یا معادل آن در اختیار داشته باشید.
تخت یا خمیده
پنلهای خمیده در سالهای اخیر به یک ترند در حال رشد در میان نمایشگرها تبدیل شده است. در کنار نسبت تصویری خیلی عریض، پنل خمیدهی این مانیتورها میتواند حسِ دخالت بیشتری در ماجرا به شما بدهد. در حالی که نمایشگرهای خمیده معمولا در نسبت تصویری خیلی عریض یافت میشوند، ممکن است مدلهایی را نیز در نسبتهای معمولی مثل ۱۶ به ۹ پیدا کنید.
اکثر نمایشگرهای خمیده، زاویههای خم ۲۱ یا ۳۱ درجه دارند، اما اگر به دنبال مدلهای اعجابانگیزتر هستید هم ممکن است بتوانید خمهای بیشتر پیدا کنید.
انتخاب بین پنلهای تخت یا خمیده و همینطور میزان خمیدگی مد نظر، کاملا به شما بستگی دارد. پیشنهاد ما این است که پیش از خرید حتما آنها را امتحان و مقایسه کنید. به طور کلی اما، تنها زمانی یک نمایشگر خمیده را پیشنهاد میکنیم که با نسبت تصویر خیلی عریض ارائه شده باشد.
نرخ تجدید
وقتی صحبت از مانیتورها میشود، «هرتز» واحد اندازهگیری مهمی است که باید به دنبال آن بگردید. عددی که در این مبحث از آن صحبت میشود نشاندهندهی سرعت تعویض فریمهای یگانه در واحد زمان است. نرخ تجدید یک نمایشگر، محدودهی نرخ فریم آن را مشخص میکند.
به عنوان مثال، یک پنل ۶۰ هزتری محدود به نمایش حداکثر ۶۰ قاب در ثانیه خواهد بود. در نتیجه برای گیمرها، نمایشگرهایی با نرخ تجدید بالاتر را پیشنهاد میکنیم، با اینکه این نمایشگرها احتمالا به میزان زیادی گرانتر خواهند بود. با اینکه نمایشگرهای معمولی با نرخ تجدید ۶۰ هزتر تولید میشوند، مانیتورهای گیمینگ با نرخ تجدید ۷۵، ۱۲۰، ۱۴۴ و حتا ۲۴۰ هرتز هم در بازار وجود دارند.
برای بازیهای تیراندازی توئیچ و بازیهای مبارزهای رقابتی، نمایشگرها با نرخ تجدید بالاتر توصیه میشوند چون نرخ فریم بیشتری را پشتیبانی میکنند. شما برای دستیابی به نرخ فریم بالای مد نظر البته باید سیستم قدرتمندی هم داشته باشید.
نمایشگرهای ۱۲۰ هزتر یا بالاتر، معمولا برای پنلهای سه بعدی به کار گرفته میشوند که از عینکهای سهبعدی استفاده میکنند. اما بسیاری از تولید کنندگان به خاطر عدم محبوبیت و اقبال کم فناوری سه بعدی، از این وادی کنارهگیری کردهاند.
نرخ تجدید تطبیقی
با اینکه بسیاری از نمایشگرها تنها از یک نرخ تجدید ثابت بهره میبرند، برخی مانیتورها به کارتهای گرافیک اجازه میدهند که کنترل نرخ تجدید پنل را بر عهده بگیرند. به عنوان مثال، اگر سیستم گیمینگ شما تنها قادر به پردازش ۴۰ قاب در ثانیه در هر لحظهای باشد، کارت گرافیکتان نرخ تجدید مانیتور را تا ۴۰ هزتر پایین میآورد تا با آن منطبق شود. همانند فعالسازی وی-سینک این کار پارگی تصاویر را کاهش میدهد و این کار را بدون افزایش میزان تاخیر به انجام میرساند که بزرگترین ایراد ویسینک است.
شما با داشتن یک نمایشگر با قابلیت نرخ تجدید تطبیقی، سعادت دنیا و آخرت را واقعا برای خود مهیا کردهاید.
این ویژگی یکی از ویژگیهای مهمی است که واقعا آن را پیشنهاد میکنیم. خوشبختانه هم انویدیا و هم ایامدی از این قابلیت پشتیبانی میکنند. برای کارتهای ایامدی قابلیت FreeSync در نظر گرفته شده و انویدیا هم ابزار G-Sync را ارائه میدهد. لازم است برای بهرهگیری از قابلیت نرخ تجدید تطبیقی نمایشگر خود را با کارت گرافیکی که از این قابلیت پشتیبانی میکند هماهنگ کنید.
توجه داشته باشید که پنلهای G-Sync یک ماژول انویدیا در مانیتور نیاز دارند، اما پنلهای FreeSync تنها به DisplayPort 1.2 استاندارد محتاج هستند. از آنجا که پنلهای جی-سینک نیازمند یک ماژول فیزیکی در مانیتور هستند، هزینهی بیشتری نسبت به همتای خود به کاربر تحمیل میکنند.
انواع پنل
وقتی به نوع نمایشگر میرسیم، تنها دو نوع اصلی وجود دارند. عمدهی مانیتورها نمایشگرهای کریستال مایع LED دارند که نور پسزمینهی آنها فلورسنت است. دیگر مانیتورها از فناوری پیشرفتهتری با عنوان OLED استفاده میکنند.
LCD – LED
TN
نستیک پیچخورده نوعی از پنل السیدی است که به خاطر تولید ارزان قیمت طرفداران زیادی دارد. مهمترین مزیت این نوع پنل (تیان) سرعت پاسخگویی بالای آن است که برای مصرف گیمینگ خوب است، اما این پنلها معمولا در مقایسه با پنلهای IPS همرده، زاویهی دید محدودتری دارند و همچنین رنگها نیز واقعی نیستند.
IPS
این-پلین سوئیچینگ پنلهای نسبتا گرانتر و قویتری نسبت به پنلهای تیان هستند. این پنلها زاویه دید بهتر و رنگهای واقعیتری ارائه میدهند. به همین دلیل نمایشگرهای دارای پنلهای آیپیاس برای تدوین ویدئو و ویرایش عکس ایدهآل هستند.
با اینکه پنلهای تیان معمولا زمان پاسخدهی کمتری داشتند، سازندگان توانستهاند که تا حد زیادی سرعت پاسخدهی پنلهای IPS را کاهش دهند و اخیرا آن را به کمتر از پنج میلی ثانیه رساندهاند که سرعت قابل قبولی برای بازیها محسوب میشود.
در نتیجهی بهبودهای به وجود آمده در پنلهای آیپیاس، نمایشگرها با این پنل به اکثر افراد توصیه میشوند.
VA
چیدمان عمودی، نوع دیگری از پنلهای نمایشگر هستند که نسبت به آیپیاس نرخ کنتراست بهتری دارند که باعث میشود سطوح سیاه عمیق بهتری به تصویر کشیده شوند. همچنین رنگهای واقعیتر و زاویه دید بهتر نسبت به پنلهای تیان از ویژگیهای این نوع پنلها است. با این حال، در هیچ کدام از این موارد حریف پنلهای آیپیاس نمیشود.
یکی از موارد ناامیدکنندهی پنلهای چیدمان عمودی مخصوصا برای گیمرها، وجود افکت روح ناخواسته در تصاویر به خصوص زمانی که حرکت زیادی در صحنه دیده میشود است.
OLED
فناوری تازه و فراگیری که این روزها بهترین گزینه برای خریداران نمایشگر محسوب میشود، به اختصار OLED نام گرفته و به معنای «دیودی که به صورت ارگانیک نور تولید میکند» است. نمایشگرهای OLED به جای استفاده از یک نور پسزمینهی واحد برای کل تصویر، از دیودهای نورانی با قابلیت نوردهی برای هر نقطه از صفحه نمایش استفاده میکنند که نتیجهی آن وضوح بیشتر و شفافیت غیرقابل مقایسهی تصویر با پنلهای LED است. همچنین این قابلیت اجازه میدهد که برای رسیدن به نقاط سیاه کاملا تاریک و حقیقی در تصویر، نقطهی نورانی خاموش شود.
نکتهی منفی دربارهی پنلهای OLED این است که نمیتوانند به اندازهی همتایان LED خود درخشنده باشند.
با اینکه این پنلها را در نمایشگرهای بزرگ یا تلویزیونهای خانگی و همچنین گوشیهای هوشمند زیاد دیدهاید، به بازار مانیتورهای گیمینگ راه پیدا نکردهاند، چون این فناوری بسیار تازه است و راه زیادی در پیش دارد.
HDR
اچدیآر که اساسا یک اصطلاح عکاسی است به معنای لغوی «دامنه وسیع پویایی» به معنای استفاده از محدودهی وسیعتری از رنگها نسبت به استاندارد sRGB است. این ویژگی تلاش میکند تا کنتراست بهتری ارائه دهد و رنگها را واقعگرایانهتر به نمایش درآورد.
بر اساس گفتهی انویدیا، HDR میتواند محدودهی رنگها را تا دو برابر افزایش دهد، که یعنی این میزان به ۷۵ درصد محدودهی بینایی انسان میرسد.
استانداردهای HDR مختلفی وجود دارند. HDR 10 نیاز دارد تا پنلها به ۲۰۰۰ نیت روشنایی برسند، در حالی که استاندارد مایکروسافت تنها به عدد ۶۰۰ نیازمند است.
همچون OLED اچدیآر هم یک فناوری جدید است که تازه در حال پیدا کردن راه خود به پیسی گیمینگ است و اخیرا به جمع ویژگیهای مورد اهمیت نمایشگرها اضافه شده است.
زمان پاسخگویی
وقتی به دنبال یک مانیتور گیمینگ مناسب میگردید یکی از مهمترین موارد زمان پاسخگویی آن است. زمان پاسخگویی، در حقیقت مدت زمانی است که طول میکشد تا یک پیکسل از یک رنگ در طیف خاکستری به رنگ دیگر درآید. برای مقاصد گیمینگ، شما به یک نمایشگر با زمان پاسخگویی ۵ میلی ثانیه یا کمتر نیاز دارید.
داشتن زمان پاسخگویی بالا، باعث میشود که گیمپلی تار به نظر برسد و یا لبههای تریلینگ ناخواسته به وجود بیایند. این موضوع مخصوصا زمانی که حرکتهای زیادی در صحنه وجود دارند دیده میشود. همچنین این موضوع میتواند در بازی نیز برای شما دردسر ساز بشود، چون ممکن است زمان کافی برای واکنش نشان دادن در بازی را نداشته باشید.
پورتها
زمانی که یک نمایشگر میخرید بهتر است ببینید که پورتهای آن با کارت گرافیک شما هماهنگ هستند یا نه. به عنوان مثال، برخی کارتهای گرافیک قدیمیتر، احتمالا اتصال DisplayPort را ارائه نمیدهند و برخی نمایشگرهای جدیدتر ممکن است درگاه HDMI نداشته باشند.
DVI
یک استاندارد اچ دی قدیمیتر که میتواند ویدئو را تا وضوح تصویر ۱۹۲۰×۱۲۰۰ انتقال دهد، اما بسیاری از کابلهای دیویآی قدیمیتر، امکان انتقال صدا را ندارند.
HDMI
اچدیامآی از دیویآی پیشی گرفته و از انتقال صدا هم پشتیبانی میکند. جدیدترین نوع از اچدیامآی HDMI 2.0 است که از ویدئوهایی با وضوح تصویر 4K و نرخ فریم ۶۰ قاب در ثانیه نیز پشتیبانی میکند. همچنین از نمایشگرها با نسبت تصویر ۲۱:۹ و استریم دوگانهی ویدئو نیز پشتیبانی میکند.
HDMI 2.1 نیز که به زودی همهگیر میشود از پهنای باند ۱۸گیگابایت بر ثانیه تا ۴۸ گیگابایت بر ثانیه بهره میبرد و اجازه میدهد که تصاویر با وضوح تصویری برابر با 10K و نرخ فریم ثابت ۱۲۰ قاب در ثانیه به راحتی منتقل شوند.
DisplayPort
آخرین استاندارد دیسپلی-پورت موجود نسخهی ۱.۴ است که فناوریهای HDR را ممکن میسازد و از وضوح تصویر 8K با ۶۰ فریم و 4K با ۱۲۰ فریم پشتیبانی میکند. دیسپلی-پورت ۱.۴ همچنین تا ۳۲ چنل صدا و ۱۵۳۶ کیلوهرتز سمپل ریت را پشتیبانی میکند.
جک صدا و USB
برخی از مانیتورها درگاه یواسبی نیز دارند و همچنین معمولا یک جک صوتی در پشت نمایشگرها یافت میشود. وجود این درگاهها یک مزیت محسوب میشود، چون به شما اجازه میدهند که به راحتی کنترلرها، فلش مموری و هدست خود را به مانیتور متصل کنید.
پایهی قابل تنظیم و پایهی VESA
در هنگام خرید نمایشگر، یکی از آخرین چیزهایی که حتما باید در نظر گرفت، اندازه و کیفیت پایهی مانیتور است. یک پایهی خوب به شما نه تنها اجازه میدهد که سر نمایشگر را بالا و پایین کنید که امکان تیلت کردن به راست و چپ را نیز به شما میدهد.
همچنین برخی از پایههای مانیتورها به شما این امکان را میدهند که آنها را تا ۹۰ درجه بچرخانید. در این صورت، شما برای دیدن تصاویر پرتره گزینههای بهتری هم دارید و تصویر بزرگتری دریافت خواهید کرد. این کار همچنین فضای بیشتری در روی میز کارتان به شما میدهد.
همچنین بد نیست که هنگام خرید مانیتور به استاندارد VESA برای پایهها هم دقت کنید. با خرید نمایشگری که از این استاندارد پتشیبانی میکند، میتوانید صدها مدل پایهی استاندارد را بعدا به نمایشگر خود اضافه کنید و آن را به راحتی به دیوار متصل کنید یا به سطوح دیگر بچسبانید.
اینها همهی نکاتی بودند که برای خرید یک مانیتور گیمینگ خوب باید بدانید. اگر مدل نمایشگر مد نظر خود را انتخاب کردهاید و هنوز در برخی ویژگیهای آن شک دارید، در بخش نظرات سوال خود را مطرح کنید.
مانیتورهای گیمینگ مانیتورهای گیمینگ مانیتورهای گیمینگ مانیتورهای گیمینگ مانیتورهای گیمینگ مانیتورهای گیمینگ مانیتورهای گیمینگ مانیتورهای گیمینگ مانیتورهای گیمینگ مانیتورهای گیمینگ مانیتورهای گیمینگ مانیتورهای گیمینگ مانیتورهای گیمینگ