موسسه Defense Advanced Research Projects Agency یا به اختصار DARPA یک موسسه تحقیقاتی در زمینه تکنولوژی های نظامی است که وابسته به دولت و وزرات دفاع ایالات متحده آمریکا است. DARPA دارای چندین آزمایشگاه تحقیقاتی است و اینک در این مطلب به ۷ برنامه و پروژه پیشرفته آن در سال ۲۰۱۸ اشاره خواهیم کرد.
اسکلت کمکی
یکی از مواردی که شاید بارها در فیلم های هالیوودی نیز شاهد آن بوده ایم، استفاده از اسکلت های بیرونی برای افزایش توان سربازان است؛ یکی از مواردی که این موسسه در حال کار بر روی آن است، اسکلت هایی است که بر روی بدن سربازان نصب شده و توانایی های آنها را به طور چشمگیری افزایش خواهد داد. چندین سنسور و میکروکنترلر درون این اسکلت ها تعبیه شده است.
ردیاب های سلامتی
دارپا یک قطعه مانند کپسول هیدروژل را طراحی کرده است که با قرارگیری درون بدن سربازان، به طور مستقیم اطلاعات حیاتی بدن آنها را به مراکز داده ارسال می کند. سطح اکسیژن، گلوکز، اوره، ین و لاکتیک از جمله مواردی است که توسط این سنسور گزارش می گردد. این کپسول تا ۲ می تواند تا ۲ سال بدون مشکل و وقفه درون بدن یک سرباز به خدمت گرفته شود.
گلوله های هدایت شونده
موشک هدایت شونده از سالها پیش در صنایع نظامی مورد استفاده قرار گرفته و تا به امروزه ده ها نمونه از آنها تولید شده است؛ اما چه می شود اگر بتوان حتی یک فشنگ را نیز هدایت کرد؟ DARPA فشنگ هایی را طراحی کرده است که می توان مسیر آنها را مشخص کرده و بر روی هدف قفل نمایند. در همین حالا به دلیل مخفی بودن اطلاعات، بسیاری از موارد در زمینه این فشنگ ها در هاله ای از ابهام قرار دارند.
شکارچی زیردریایی
بسیاری از ناو و کشتی های جنگی به انواع رادار و رهگیر های زیردریایی مجهز هستند؛ اما این بدان معنی نیست که زیردریایی ها از قافله عقب مانده و به تجهیزات قدیمی مجهز باشند. دارپا یک شکارچی زیردریایی با نام Sea Hunter را به عنوان نوعی پهپاد شکارچی معرفی کرده است که می تواند بدون نیاز به سرنشین به عملیات های ۶۰ تا ۹۰ روزه ارسال گردد. این محصول با وزن ۱۴۰ تن، یک هیولای وحشتناک برای زیردریایی ها خواهد بود!
کشتی های هوایی غول آسا
این پروژه که با نام Walrus شناخته می شود، شامل کشتی و یا کشتی های هوانوردی است که می توانند ۵۰۰ الی ۱۰۰۰ تن محموله را برای اجرای عملیات های سنگین جا به جا نمایند. این کشتی قادر است تا با حداکثر بارگیری خود فاصله ۱۲ هزار مایلی را تنها در عرض ۱ هفته طی نماید. دارپا به پروژه های Hybrid Ultra Large Aircraft علاقه فراوانی دارد.
حشرات جاسوس
فیلم ها و بازی های سبک مخفی کاری مملو از ابزار هایی است که شاید در دنیای واقعی هیچگاه نمونه آن را مشاهده نکرده باشید؛ اما دارپا پروژه ای از حشرات جاسوس موسوم به HI-MEMS را راه اندازی کرده است که قطعات سخت افزاری بسیار کوچک درون و یا خارج بدن آنها تعبیه می گردد که می تواند حشره را به کنترل خود درآورد! به عنوان مثال حتی پرواز یک سوسک به وسیله ترکیبی از فناوری های خاص ممکن شده و این پروژه برای موارد مخفی و یا مکان هایی است که انسان یا سایر حیوانات قادر به ورود به آنها نیستند.
ارتباط مغز با کامپیوتر
بسیاری از بزرگان دنیای فناوری نظیر “ایلان ماسک” بارها به علاقمندی در زمینه ساخت اینترفیسی به منظور ارتباط مسقیم مغز انسان به کامپیوتر نظریه هایی را ارائه کرده اند؛ اما DARPA در حال نزدیک کردن این نظریه به واقعیت است! برنامه طراحی مهندسی سیستم عصبی (NESD) با هدف ارتباط مغز با دنیای دیجیتال (کد های باینری) طراحی شده است. هدف این پروژه این است که روش های تبدیل سیگنال های شیمیایی و الکتریکی مغز به داده های قابل خواندن و بلعکس را اجرایی نماید. در نتیجه یک کامپیوتر می تواند داده های مغز ما را به نمایش درآورد!
سازمان هایی نظیر DARPA در کشورهای توسعه یافته کم نیستند؛ دستیابی آنها به انواع تکنولوژی و فناوری های خاص باعث افزایش امنیت، سهولت در زندگی مردم این کشورها و البته درآمد زایی برای آنها شده است. متاسفانه سرعت دستیابی کشورهای جهان سوم به نوآوری های خاص بسیار کند و غیر قابل رقابت با دنیای غرب است.